SOJOVÉ MLÉKO

8. ledna 2008 v 15:21 | Slunečnice |  Alternativy mléčných výrobků

Sójové mléko je nutričně vyvážený nápoj z vybraných sójových bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitamínů. Jako rostlinný bílkovinný nápoj je sójové mléko v Číně známo a hojně používáno již dva tisíce let. V Japonsku je sójové mléko doporučováno lidem, kteří trpí srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem či kornatěním cév. Diabetikům je sójové mléko doporučováno pro nízký obsah sacharidů.
Obsahem bílkovin (obsahuje osm základních esenciálních aminokyselin ), snadnou stravitelností a obsahem mastných nenasycených kyselin (které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu) je sójové mléko vhodným a chutným doplňkem výživy lidí ve všech věkových kategoriích.
Hlavním přínosem nahrazení kravského mléka mlékem sójovým může být odstranění problémů se zácpou, ke které dochází při zvýšené (anebo u některých citlivějších osob i při běžné) konzumaci kravského mléka. V případech alergických reakcí na kravské mléko přináší jeho úplná náhrada mlékem sójovým často okamžité odstranění příznaků této alergie. Zvýšený obsah lecitinu, železa, vitamínu B1 (thiaminu) a B3 (niacinu), neobsahuje laktózu, cholesterol a není znečištěné viry, baktériemi, pesticidy a antibiotiky - to jsou další klady, které přináší nahrazení kravského mléka mlékem sójovým.
Sójové mléko je již několik desetiletí doporučováno západními pediatry jako vhodná potrava pro malé děti od 1 roku, kteří trpí ekzémy a různými jinými potížemi svědčícími o jejich alergii na kravské mléko. Používání sójového mléka odstraňuje i nebezpečí anémie z nedostatku železa způsobené krvácením do stolice (ke kterému dochází při požívání mléka kravského), navíc obsahuje sójové mléko více železa než mléko kravské - 0,7 mg/100 g oproti 0,1 mg/100 g. Sójové mléko obsahuje v porovnání s mlékem mateřským přibližně stejné množství vápníku (5,5x méně než mléko kravské) - nezatěžuje tedy nadměrně křehký dětský organismus. Má-li sloužit sójové mléko jako základní složka dětské výživy, je třeba doplnit je (nejlépe) ovocnými a zeleninovými šťávami, které obsahují vitamíny A a C, kterých se sójovému mléku nedostává.
Kvalitní sójové mléko vyrobené ze sójových bobů tradičním přirozeným postupem je zdravou, vyváženou a čistou potravinou. Na sojové mléko může vyjímečně vzniknout alergie. Při nahrazování mléka tedy sojové mléko střídáme s rýžovým a obilným či kokosový mlékem.

SOJOVÝ NÁPOJ OMEGA 3

Je to sojový nápoj s příchutí vanilky oslazený sirupem z agáve a obohacený konopným olejem. Díky přídavku konopného oleje obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin Omega 3, které příznivě ovlivňují náš kardiovaskulární systém.
Je vhodný k pití v těhotenství a při kojení.

SOJOVÝ NÁPOJ PRO ŽENY S ISOFLAVONOIDY

Je to sojový nápoj s příchutí vanilky oslazený sirupem z agáve a obohacený sojovými klíčky. Sojové klíčky jsou přirozeným zdrojem isoflavonoidu, který je přirozený fyto-estrogen. Dvě skleničky nápoje pokryjí ženám denní potřebu tohoto důležitého prvku. Vědecké studie potvrzují, že isoflavonoidy mají velmi pozitivní vliv na zmírnění potíží spojených s menopauzou.
Kkvalitnější je vždy mléko tekutém stavu nežli sušené. Dá koupit s různými příchutěmi (vanilkové, banánové, jahodové, čokoládové, capuccino..) i v BIOkvalitě např. zde
ovesné, rýžové mléko - je vhodné pro menší děti, které ještě nemohou sojové či kravské. Dá se zakoupit sušené i tekuté, opět doporučuji tekuté, zvláště pro děti, je totiž mnohem kvalitnější, i když dražší.

Domácí výroba

Sójové mléko
200 g sušených sójových bobů, 2 l vody
Sójové boby namočíme přes noc do vody, ráno je propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s dvěma litry vody, necháme projít varem a po vychladnutí rozmixujeme v mixéru. Pak prolisujeme přes plátno. Zůstane nám sójové mléko a sójová drť, kterou můžeme využít při přípravě pomazánek.

nebo

11/2 šálku sojových bobů (pokud možno bio a čerstvé) dát změknout na deset hodin do studené vody. Vnitřek bobu smí mít jen jednu barvu. Nenechat stát déle, jinak začnou kvasit. 18-20 šálků studené vody ohřát ve velkém hrnci, pak dát do mixeru a na jemno rozmixovat s nabobtnalou sójou. Tuto masu dát zpět do hrnce a nechat asi sedm minut vařit. Stále míchat. Tak se zničí kyselina rytinová, jinak způsobující průjem. Přes sítko lít do vyvařených sklenic až po okraj. Zbylá sojová hmota se může použít na pečivo, pomazánku (náhražka uzenin) nebo jako krmivo pro slepice. Dostaneme asi 3 litry sojového mléka. Brzy spotřebovat, mít v ledničce.

a nebo

sklenice sójových bobů, 6 lžiček medu, 3/4 skleničky strouhaného kokosu, špetka soli

Den před přípravou sóju namočíme a ráno opláchneme pod tekoucí vodou. Poté sóju rozmixujeme s vodou tak aby měla hustotu smetany neboli přibližně tři sklenice vody na jednu sklenici sóji. Přecedíme, znovu rozmixujeme s 1 sklenicí vody a znovu přecedíme. Poté sójové mléko vaříme čtvrt hodiny s přidaným kokosem a troškou soli. Sójové mléko před podáváním osladíme troškou medu.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 vishnu vishnu | 14. října 2008 v 18:55 | Reagovat

aoj Lukáši. Zkoušeli jsme doma uvařit pudink ze sojového mléka, ale moc se nám to nepovedlo. Máš ty a tvá přítelkyně zkušenosti s vařením pudinku ze sojového mléka?

2 Lukáš Lukáš | 15. října 2008 v 21:37 | Reagovat

Ahoj, no nám to jde normálně, zkus dát míň mléka

3 vishnu vishnu | 16. října 2008 v 7:44 | Reagovat

dík:-)

4 Taura Taura | 31. prosince 2008 v 20:22 | Reagovat

Mno, že by to bla nějaká mňamka, to říct nemůžu...:-)

5 Kacza Kacza | 26. května 2009 v 20:15 | Reagovat

piju Zajíce:D

6 xSearchx xSearchx | Web | 11. ledna 2010 v 10:32 | Reagovat

[5]: domácí je lepší, ale když jsem línej, tak taky koupím Zajíce:)

7 harry harry | E-mail | 7. června 2010 v 13:39 | Reagovat

Dá se něco dělat se sojovým mlékem, které mě zkyslo?

8 vegetarian vegetarian | 7. června 2010 v 23:05 | Reagovat

Na trhu jsou k dostání sojové kysané výrobky, které jsou kysané pomocí bakterií z běžných jogurtů. Nakolik je tento proces podobný zkysnutí mléka bez úmyslného přičinění nedovedu odpovědět ;) Jestli na to máš žaludek, klidně ho můžeš zkusit použít jako kysanou smetanu na vaření a podobně. Přinejhorším tě to prožene ;)

9 děda nevěda děda nevěda | 2. září 2010 v 19:03 | Reagovat

Ahoj, přiznávám se, že se sójovým mlíkem moc zkušeností nemám (a do tý doby než to napravim) mě napada jestli se od kravského dost liší (co se týče chuti nebo využití).

10 Hanička Hanička | 30. března 2011 v 10:01 | Reagovat

Ahoj,

mě se osvědčilo Alpro. jak řešíte pudink - mají přímo výrobek, který je něco mezi jogurtem a pudinkem - ve vanilkové a čokoládové příchuti. Kdyžtak mrkněte na jejich stránky http://www.facebook.com/pages/Alpro-Soya/130803326992049

11 Svatava Svatava | E-mail | 27. července 2011 v 11:35 | Reagovat

www.rostlinne-mleko.cz

12 Bohdan Bohdan | E-mail | 5. ledna 2012 v 13:14 | Reagovat

Já kupuji Soyku www.soyka.cz :D bez konzervantů, bio kvalita a pochutnávám si jak divej :D

13 LadyTe LadyTe | 6. dubna 2012 v 16:02 | Reagovat

Děkuji za úžasný recept a úžasné stránky. Domácí sójové mléko jsem dnes zkoušela prvně a jsem nadšená!!! Koukám, kolik je tu zajímavých článků receptů - ty než všechny vyzkouším.. Ještě jednou díky za tak skvělý blog.

14 Olivka Olivka | Web | 2. května 2012 v 16:06 | Reagovat

Sójové mléko mi chutná daleko víc než kravské. A protože je zdravější a chráním tím ty chudáky kravičky ve velkochovech, kupuji si ho pravidelně. Zajíc mi teda tak nechtuná, ale Alpro a jiné produkty určitě ! ;) Jen můžu doporučit :)

15 Paja Paja | 25. června 2012 v 0:27 | Reagovat

Tohle si přečtěte:

http://translate.google.cz/translate?sl=auto&tl=cs&js=n&prev=_t&hl=cs&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Farticles.mercola.com%2Fsites%2Farticles%2Farchive%2F2010%2F09%2F18%2Fsoy-can-damage-your-health.aspx

16 Kocour Kocour | 11. srpna 2012 v 15:54 | Reagovat

Pozor na Zajíce, Soja coffee creamer a podobné produkty - pravděpodobně vše vyrábí jeden výrobce, protože přes různé obaly je složení stejné. Obsahují kaseinát sodný, což je koncentrovaná bílkovina z kravského mléka.

17 MONIKA MONIKA | E-mail | 25. března 2013 v 20:58 | Reagovat

Vanilkové piju už strašně dlouho-mám to jako desert,miluju ho:)navíc jsem ted těhotná a s radostí jsem se dočetla,že miminku prospívá.

18 ta od vedle ta od vedle | 29. ledna 2014 v 13:52 | Reagovat

Vse neni jednostrane....
http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja/#&panel1-9

19 Lea Lea | Web | 16. září 2014 v 15:44 | Reagovat

Já bych nad nějakým stopovým množstvím ve výrobku neomdlévala. Jasně, nechceme to jíst z přesvědčení, ale tady se jedná jen o společné výrobní linky. To je jako hlídat si, že ve spaní nesníte mouchu nebo neusmažíte s houbami červíka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama