SOJOVÉ MASO

8. ledna 2008 v 15:08 |  Alternativy masných výrobků
Co je to vlastně sojové maso? Je to dehydratovaný texturovaný sójový protein (bílkovina) světle hnědé kávové barvy. Vyrábí se v podobě granulí nebo se lisuje do kostek, nudliček či plátků. K dispozici jsou buď výrobky bez jakéhokoliv ochucení (potom záleží na Vás, jakou chuť jim přičarujete) nebo existuje celá řada již ochucených sojových výrobků, které stačí nechat nabobtnat pouze v horké vodě. Sojové maso je potravina vhodná do všech jídelníčků racionální výživy. Má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, jeho energetická hodnota je poměrně malá, obsahuje vitaminy B,A,E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Má velký obsah vlákniny Neobsahuje lepek, je proto vhodné i pro bezlepkovou dietu.
O sojovém mase je na internetu mnoho informací, např. www.soja.cz nebo www.bonavita.cz

Základní zásady při úpravě sójového masa:
Metoda 1: Sójové maso zalijeme horkou vodu a necháme nabobtnat 15 až 25 minut podle velikosti sójového masa. Sója, stejně jako i další luštěniny, obsahuje tzv. oligosacharidy, které způsobují zažívací potíže (nadýmání). Pokud byste tyto potíže po konzumaci sójového masa měli, doporučujeme druhou metodu, kdy se značná část oligosacharidů vyplaví vařením a vylijeme je s nadbytečnou vodou.
Metoda 2: Čím déle se sójové maso vaří, tím je stravitelnější. Vařte proto ve větším množ-ství vody (mírně solené) alespoň 30 minut (granulát - 20 min; kostky - 25 min; kousky - 30 min; nudličky , plátky - 30 min). Poté maso vložte do cední-ku a nechte odkapat, eventuelně nadbytečnou vodu vymačkejte. Tuto vodu dále nepoužívejte!
Takto připravené sójové maso se upravuje stejným způsobem, jakým jste zvyklí upravovat maso živočišné.
Pro další informace zkontaktujte prosím info@soja.cz
Sójové maso se zeleninou
100 g sójového masa (kousky, kostky, granulát), 250 g zmrazené zeleninové směsi s kukuřicí, 1 čl zvýrazňovač chutí NFE (dodává Ekoprodukt), 3 polévkové lžíce škrobu, 2 čl kari koření, sójová omáčka (dodává Ekoprodukt), voda, sůl

Sójové maso připravíme dle 2. metody. Maso opět zalijeme vodou a uvedeme do varu. Přidáme zvýrazňovač chuti, osolíme, okořeníme kořením a sójovou omáčkou. Pak přidáme zeleninu a vše vaříme na mírném ohni doměkka.

Škrob rozpustíme v trošce vody a před ukončením varu zalijeme do vařené směsi. Dobře promícháme a podle vlastní chuti dochutíme. Sójové maso se zeleninou podáváme nejlépe s dušenou rýží.
Salát se sójový masem
˝ čínského zelí, 2 rajčata, 1 paprika, 50 g sójového masa (granulát, kousky, nudličky), šťáva z půlky citrónu, 1 lžíce oleje, sůl, pepř a 1 lžička cukru

Sójové maso připravíme dle metody 2, scedíme a vytlačíme nadbytečnou vodu. Mírně osmahneme v oleji s pepřem, solí a cukrem. Toto vhodíme do nakrájené zeleniny, pokapeme citrónovou šťávou a vše dobře zamícháme.
Sýrové karbanátky
150 g sójového granulátu, 125 g tvrdého nastrouhaného sýra, 1 až 2 vejce, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule a strouhanka podle potřeby

Granulát připravíme dle metody 2. Přidáme lehce osmahnutou cibuli a česnek, nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Podle potřeby zahustíme strouhankou a vytvoříme karbanátky. V horkém oleji z obou stran zvolna osmažíme.
Sójové plátky s rajskou omáčkou
Sójové plátky, rajský protlak, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 1 cibule, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, cukr, špetka skořice, 1 čl citrónové šťávy, ˝ čl zvýrazňovače chuti

Sójové plátky připravíme dle metody 2. Vodu z vaření vymačkáme co nejvíce. Připravíme rajskou omáčku z výše uvedených surovin. Plátky vložíme do omáčky nejméně půl hodiny před podáváním, aby co nejvíce nasákly rajskou omáčkou. Podáváme s knedlíkem.
Granulátová zelňačka
40 g ochuceného šunkového granulátu, 1 cibule, 1 sklenice kysaného zelí, pepř, sladká paprika, 30 g hladké mouky, 1 dl kyselé smetany

Granulát s kořením šunka-slanina zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Na tuku zpěníme cibuli a zaprášíme moukou, uvaříme světlou jíšku, zasypeme sladkou paprikou, přidáme namočený granulát a dolijeme vodou. Ochutíme kmínem, solí a pepřem. Vložíme zelí a 20 minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu a trochu nasekané petrželky.
Sójové maso v zázvorovém těstíčku
100 g sójového masa (kousky, kostky, plátky), 2 vejce, 100 g škrobu, 1 pl sójové omáčky, 1 čl mletého zázvoru, sůl, olej na smažení

Sójové maso povaříme dle 2. metody. Potom je vložíme do těstíčka připraveného ze škrobové moučky, vajec, prolisovaného česneku, sójové omáčky, zázvoru a soli. V tomto těstíčku necháme maso několik hodin odležet. Odležené obalené maso vkládáme do rozehřátého oleje a mírně smažíme do zlatova. Podáváme s rýží pokapané sójovou omáčkou.
Pečínka ze sójového granulátu
200 g sójového granulátu, 2 vejce, 2 lžíce sójové mouky, 2 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžíce hořčice, 1 čl zvýrazňovače chuti, 2 cibule, kmín, česnek, majoránka, sůl, strouhanka podle potřeby, olej

Sójový granulát připravíme podle 2. metody. Rohlíky pokrájíme na kousky, zalijeme mlékem a necháme odležet. Granulát smícháme s rohlíky, přidáme vejce, sójovou mouku, hořčici, česnek, zvýrazňovač chuti, cibuli, česnek, okořeníme a osolíme. Hmotu přepracujeme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Na desce posypané strouhankou vytvarujeme šišku, kterou vložíme do pekáč vymazaný tukem. Ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu. Pečínku nakrájíme na plátky a jako přílohu použijeme vařené brambory nebo bramborovou kaši.
Sójový guláš
100 g sójových kousků, 5 dl vody, 1 čl zvýrazňovače chuti, 2 pl oleje, 1 cibule, 1 dl kečupu, 1 pl sójové omáčky, 1 pl hladké mouky, mleté černé koření, mletá červená paprika, majoránka, sůl voda

Sójové kousky připravíme dle metody 2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme povařené sójové kostky, kečup, sójovou omáčku, sůl a dusíme. Před koncem dušení zahustíme moukou, opaprikujeme přidáme majoránku a ještě krátce povaříme. Toto je základ, do kterého můžeme přidávat ostatní zeleninu - brambory, papriku, rajčata atd.
Sójová pomazánka se žampióny
150 g vařeného sójového granulátu, 150 g žampionů, 1 cibule, mořská sůl, 3 lžíce oleje, libeček, majoránka

Na oleji zpěníme cibuli a na drobno nakrájené žampiony. Dusíme s majoránkou do změknutí. Do uvařeného granulátu, ze kterého jsme vytlačili veškerou vodu, přidáme podušené žampiony, sůl, nakrájený libeček, zamícháme eventuelně pomeleme na mlýnku na maso. (Pro 4 osoby)
Pomazánka ze sójového masa - Sekaná šunka
80 g sójového granulátu ochuceného jako sekaná šunka (R4+), 2 lžíce rostlinného másla, 2 stroužky česneku, mořská sůl

Sójový granulát povaříme dle 2. metody v osolené vodě. Vodu dobře vymačkáme, pomeleme na mlýnku na maso, přidáme rostlinné máslo a ochutíme kořením a prolisovaným česnekem. (Pro 4 osoby)

Řízky ze sójových plátků
100 g sójových plátků, mořská sůl, mouka, vejce, strouhanka na obalení a olej na smažení

Sójové plátky povaříme dle 2. metody. Vytlačíme vodu, obalíme je a osmažíme na oleji. (Pro 4 osoby)
Prejt ze sójového granulátu
100 g sójového granulátu, 3 lžíce droždí, mořská sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, pažitka

Sójový granulát povaříme dle 2. metody. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce osmahneme na oleji, přidáme doždí a sójový granulát. Ochutíme prolisovaným česnekem a posypeme nakrájenou pažitkou. (Pro 4 osoby)
Sójové kousky s rajčaty a paprikou
150 g sójových kousků, 1 velká cibule, 5 rajčat, 2 zelené papriky, 1 lžíce celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, mořská sůl, petrželová nať

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na jemno nakrájenou papriku, rajčata, osolíme a dusíme 10 minut. Vmícháme sójové maso připravené dle 2 metody, mouku a dodusíme. Příloha k rýžovým chodům. (Pro 4 osoby)
Segedínský guláš
Sójové kostky (sáček), větší cibule, kyselé zelí (sáček), kmín, červená paprika sladká, špetka pálivé papriky, sůl, olej, šlehačka nebo kysaná smetana, lžíce mouky na zahuštění

Sójové kostky připravíme dle 2 metody a přidáme do kastrolu ve kterém jsme do měkka uvařili zelí s kmínem. Do druhého kastrolu dáme olej, cibulku a červenou papriku. Mícháme až cibulka zesklovatí. Zalijeme vodou a asi 20 minut necháme dusit. Pak smícháme se zelím, zalijeme šlehačkou, ve které jsme rozmíchali mouku, necháme lehce povařit a segedínský guláš je hotov. Podáváme s knedlíkem.
Palačinky z celozrnné mouky a sóji
1/4 l mléka nebo vody 1 vejce, 60 g pšeničné grahamky 20 g hladké mouky sójové (200/20), 20 g hladké pšeničné mouky tuk na pečení

Mouku prolijeme do mísy, přidáme vejce a po malých částech také mléko. Těsto dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na vymazané horké pánvi pečeme tenké palačinky, které po upečení potřeme zavařeninou, svineme a pocukrujeme glukopurem. Podáváme se zeleninou. (Pro 2 osoby)
Sójové mléko
200 g sušených sójových bobů, 2 l vody

Sóju večer namočíme do vody, ráno propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s vodou ( 2 l ) a necháme projít varem. Necháme vychladnout, rozmixujeme v mixéru a prolisujeme přes plátno. Zůstane nám sójové mléko a okara - sójová drť, kterou přidáváme do omáček, nebo připravujeme z ní pomazánky. (Pro 4 osoby)
Sójové kostky na cibuli
Sójové kostky (sáček - N20), sůl, pepř, kmín, větší cibule, sója 3-4 lžíce, olej

Sójové kostky dáme vařit asi na 10 minut do zeleninového vývaru. Než se kostky uvaří, dáme si zpěnit cibuli na olej. Kostky scedíme a vložíme na zpěněnou cibulku, přidáme koření, sóju a necháme dusit. Stále přidáváme vodu po malých částech, aby se nám sója nepřichytla. Voda se musí vždy trochu vydusit. Na dochucení přidáme špetku soli. Sója je hotová asi po 20 minu-tách dušení. Podáváme s bramborovým knedlíkem, špenátem nebo zelím i dušenou zeleninou.

Rýže dle dalajlámy
100 g sójového granulátu šunka, 300 g rýže, 50 g burských oříšků, 100 g mražené zeleniny s kukuřicí, 30 g rozinek, jedna cibule, dva stroužky česneku, olej, sójová omáčka, kari, sůl

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme sójovou šunku (R4+), rozinky, zeleninu, oříšky, česnek, kari a vše orestujeme. Pak zastříkáme sójovou omáčkou, přidáme vypranou rýži s osolenou vodou, povaříme a dodusíme v troubě. Toto zajímavé a lehké jídlo podáváme se zeleninovým salátem.
Na takto upravené rýži si prý pochutnává pravidelně i sám tibetský dalajláma. Teď ji můžete vyzkoušet i vy.
Sójový špíz
Sójové kostky namočíme podle návodu do nálevu. Tvrdý sýr cihlu nakrájíme na stejně velké kostky. Vymačkanou sóju střídavě napichujeme na špejli s kolečky cibule a kostkami sýru. Špíz obalíme v těstíčku: čtyři celá vejce rozšleháme s trochou hladké mouky a lžíčkou zvýrazňovače chuti.Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s hranolky a tatarsku omáčkou.
Egyptská sójová šunka
Sýrové oloupané brambory nakrájíme na plátky. Do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku poklademe vrstvu brambor, osolíme a posypeme předem namočenou , vymačkanou sójovou šunkou (Ekoprodukt - R4+). Okořeníme saturejkou a pokryjeme další vrstvou bramborových plátků. Opět osolíme a vše zalijeme větší konzervou rajčatového protlaku rozmíchaného s trochou vody a oleje. Celý obsah musí být v zálivce. Pečme v troubě 45 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
Holandské sójové plátky
Připravíme plátky dle 2. metody. Vymačkané plátky pokapeme sójovou omáčkou, obalíme v rozšlehaném vejci a mouce a osmažíme na tuku. Opečené plátky naskládáme do pekáčku a zalijeme směsí zeleniny z konzervy i s lákem. Přidáme lžíci tuku a zapékáme v troubě asi pětadvacet minut. Podáváme s bramborami.
Květák zapečený se sójovým bešamelem
60 g sójové hladké mouky, 500 ml sójového mléka, 30 g oleje, 1 velký květák, muškátový oříšek, 2 lžíce sekané petrželové nati, rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl

Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji sójovým mlékem a povaříme, až zhoustne. Na růžičky rozebraný uvařený květák rozložíme na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Bešamelovou omáčku osolíme, přidáme muškátový oříšek, sekanou petrželku a přelijeme jí květák v misce. V mírně vyhřáté troubě zapečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Smažené sójové plátky
Sójové plátky připravíme dle metody 2. Vymačkáme vodu a pokapeme sójovou omáčkou - stejným množstvím, jako voda, kterou jsme vymačkali. Necháme nasáknout aspoň půlhodiny. Pak fritujeme v oleji do zlatova. Podáváme např. s bramborovou kaší. Jednoduché, rychlé, syté, levné.
Varování: Toto jídlo je velmi chutné a v mnoha případech končí přejídáním!!!
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pavel kaprček pavel kaprček | E-mail | Web | 2. dubna 2011 v 8:58 | Reagovat

já musím mít normální maso soju používám jen jako máčku

2 lumen lumen | 18. května 2012 v 14:15 | Reagovat

Výrazně postrádám nekomerční a objektivní odkazy a informace o sójovém mase, potravině z hlediska veganství úplně nevhodné. Mimoto, že je rostlinného původu, jde tato umělá potravina úplně proti filosofii přirozeného stravování.

3 Monča Monča | E-mail | 8. srpna 2012 v 13:48 | Reagovat

Já sójové maso jím prakticky týdně a nikdy mi nezpůsobovalo žádné potíže. Je mi po něm docela dobře a zasytí a dá se ochutit podle potřeby. Jsem ráda, že tento produkt existuje :))

4 Ani Ani | E-mail | 12. října 2012 v 12:58 | Reagovat

já mám ráda uvařené sojové nudličky v dobře okořeněné vodě a na talíři s tatarkou

5 lucka lucka | 3. listopadu 2012 v 10:39 | Reagovat

Ahojte,ja by som sa chcela opytat,ako varit soju aby nebola taka spongiova.Nekde som citala ze spravia soju na nerozoznanie od masa,ze sa rozpada,ale ja ju mam stale rovnaku,spongiu:-).

6 ILL ILL | 13. srpna 2013 v 11:17 | Reagovat

@lumen nejlepší jsou chytráci co se postaví proti všemu co je zrovna po ruce, bez jakéhokoli argumentu to odsoudí, ale sami přinesou velký NIC![2]:

7 Ilka Ilka | 1. července 2015 v 11:05 | Reagovat

Nevím, jak vy, ale já mám raději řádné maso:

http://www.ukazjakvaris.cz/recipe-type/maso-recepty/

spousta receptů na masité pokrmy

8 ema ema | 11. února 2017 v 15:08 | Reagovat

Sem napište komentář je to moc dlouhé

9 ZdenekA ZdenekA | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 12:26 | Reagovat

Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama