Náhrady za máslo,smetanu, jogurt sýr

8. ledna 2008 v 16:20 | Slunečnice |  Alternativy mléčných výrobků
Takovou nejkvalitnější náhradou másla na našem trhu jsou:
rostlinný margarín - sojový PROVAMEL, Margarín Vitarine, Omega 3, s olivovým olejem, slunečnicová Prima… . Tyto tuky nejsou hydrogenizovány, ani esterifikovány a většinou jsou k dostání v BIO kvalitě ve zdravých výživách. Mají vyšší cenu, ale mnoho lidí si uvědomuje, že kvalita něco stojí, a tak často používaná potravina, jakou je máslo by měla být kvalitní. Rostlinný margarín Provamel BIO se vyrábí ze sojového oleje té nejvyšší kvality, obsahuje řadu nutričně významných látek a velmi dobře vyhovuje při přípravě teplé i studené kuchyně. Dá se užívat k mazání na chleba, na kaše, při vaření je výborný zejména na zjemnění pokrmů a omáček.
Vyrábí se z rostlinných olejů: (sojový, palmový a kokosový tuk, palmový olej), voda, mořská sůl, lecitin, přírodní aroma a kyselina citrónová, vitamín A (30 m. j./g), vitamín D2 (3 m. j./g) (vše v biokvalitě) Toto máslo neobsahuje žádný cholesterol, laktózu ani mléčné bílkoviny, je tedy vhodný pro alergiky a konzumenty s laktózovou intolerancí. Konzumace BIO produktů je prevence před mnoha druhy alergií. Margarín Provamel je dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin ( zejména kyseliny linoleové) a bohatý na nenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol, chrání naše srdce i cévy a jsou doporučovány pro zdravou výživu. Chceme-li zůstat zdraví, vyplatí se používat správné tuky. Tento margarín je 100 % rostlinného původu, je neztužený ( tzn.vyrobený bez hydrogenace) a neprochází procesem esterifikace.

Co je hydrogenace

Hydrogenace tuků se používá při výrobě většiny margarínů, které jsou k dostání v obchodech. Probíhá za vysokých teplot, kdy dochází k přeměně nenasycených mastných kyselin na transmastné kyseliny

Trh nutí výrobce nabízet ke spotřebě stále levnější a levnější výrobky. Společnosti jsou nuceny hledat levné technologie pro masovou spotřebu, které se často s odstupem let ukazují jako závadné a zdraví škodlivé (např. karcinogenní = způsobující rakovinu). Tyto transmastné kyseliny mají škodlivý účinek na naše zdraví! Je důležité vyhýbat se jim, jak jen je to možné. Margarín Provamel BIO neprošel hydrogenací. Nepatrný obsah transmastných kyselin ve výrobku pochází z rostlinných tuků použitých při výrobě - které tyto kyseliny obsahují v přirozené formě.

Co je esterifikace

Působení kyselinou na tuky, kdy dochází k reakci alkoholu s organickou kyselinou nebo s derivátem této kyseliny. Tento proces se běžně používá při výrobě levných margarínů. Stejně jako u hydrogenace je podezření, že esterifikované produkty se podílejí na vzniku rakoviny. Margarín Provamel BIO neprošel esterifikací. Je tedy z výživového hlediska velmi hodnotný.

Čím nahradit smetanu ?
V obchodech se zdravou výživou se dají koupit různé druhy sojové smetany. Sušená je vhodná do kávy, tekutá je v biokvalitě a hodí se do omáčky. Ke šlehání a do omáček se dá použít také rostlinná smetana Grand cucina, pokud někdo nechce sojovou.

Čím nahradit jogurt ?
Dnes se dá koupit sojový, rýžový i ovesný jogurt s různými ovocnými příchutěmi nebo ovesnými vločkami. Tyto jogurty většinou bývají slazeny ovocným nebo třtinovým cukrem a mají kratší trvanlivost. Jogurty v biokvalitě jsou praktičtější, mají delší trvanlivost a dají se brát i s sebou na delší cesty.
Dají se koupit ve specializovaných obchodech s racionální výživou a také už i v některých supermarketech. Čím nahradit sýr ? Z vlastní zkušenosti musím prohlásit, že sýr nelze plně nahradit ničím. Existuje sojový sýr TOFU, ale ten se chuťově ani vlastnostmi nemůže klasickému sýru vyrovnat. Je ale mnohonásobně zdravější. Nezbývá než ošidit chuťové buňky, nebo jim výhody sojového sýra rozumově zdůvodnit, pokud nám sýr z mléka způsobuje problémy.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | E-mail | 23. ledna 2008 v 18:33 | Reagovat

Ve svém článku uvádíte: Rostlinný margarín Provamel BIO se vyrábí ze sojového oleje té nejvyšší kvality.

Jak je zajištěna absence GMO soje? Mimochodem i "obyčejná" nemodifikovaná soja je jedním z nejvýznačnějších alergenů, co znám. A nejenom já, ale i alergologové a další odborníci.

Od margarínů jsem přešel zpět k máslu a cholesterol mám 3 mmol/l.

2 Vishnu Vishnu | E-mail | 26. ledna 2008 v 13:47 | Reagovat

To je věc rozhodnutí. Na jednu stranu, co si budeme povídat , z hlediska přirozenosti výživy bychom měli sáhnout spíše po tom másle. Jenže-

naskýtají se otázky:  

Nakolik je přirozené máslo,vyrobené z mléka od krav, jejichž žiotní podmínky velmi často mají do přirozenosti hodně daleko.?

Je zaručeno, že ty dojnice nedostávají geneticky upravenou(modifikovanou) stravu?

A co etická stránka? Kolik telátek zahyne pro výrobu 1 kg másla?

A margaríny?  podíváme-li se na složení margarínů, zjistíme, že se jedná vesměs o produkty vyrobené z hydrogenovaných rostlinných olejů obohacených řadou chemických látek tělu prospěšných ale i méně prospěšných.

3 David Kotyza David Kotyza | E-mail | 31. ledna 2008 v 23:18 | Reagovat

Ahoj,

Tak bych trochu pochyboval, ze syr nelze nicim nahradit. Mne osobna segra vzdycky vozi z anglie tenhleten syr a musim rict, ze je mnohem, ale mnohem lepsi nez to roztiratelny fuj, co se u nas prodava!

Viz. http://www.tofutti.com/btcc-herbs.shtml

Mejte se

Dave

4 vishnu vishnu | 11. srpna 2008 v 1:01 | Reagovat

jako veganské máslo používám avokádo. Vadí mi totiž( možná neprávem) že ve veganských "máslech" je palmový olej. A těžbě tohoto oleje ztrpčuje život opicím. Ono stačí, kolik jich zemře v laboratořích nebo pro maso.

5 Brittany S. Brittany S. | E-mail | 8. prosince 2009 v 22:40 | Reagovat

Ahoj, prosím tě chtěla bych se zeptat..

od svých 7 let jsem vegetarián.
ted je to několik měsíců, co jsem přešla na veganskou stravu a nejsem si jistá.

co to znamená když se na výrobku píše:"může obsahovat stopy mléka nebo vajec"? např. u některých muslli tyčinek..
znamená to tedy že při výrobě je použito mléko a vejce?
opravdu nerada bych snědla něco, co to obsahuje..

děkuju za odpověd :)

6 dead.chocolate dead.chocolate | 9. května 2010 v 13:59 | Reagovat

odpověd pro Brittany S.- ahoj Brittany, no jelikož jsi sem psala už minulý rok tak si nejsem jistá jestli si mou odp. přečteš.
Takže chci odpovědět na tvou otázku ohl. stop mléka a vajec.: Pokud ve složení není konkrétně uvedeno mléko nebo vejce tak v tyčince nejsou obsaženy, pouze výrobna, která tyto tyčinky vyrábí pracuje také s mlékem a vejci, takže to tam musí uvést, kvůli připadné žalobě(kdyby se tam náhodou ty vejce nebo mléky dostaly(šance je minimální), kdyby si náhodou tuto tyčinku koupil nějaký silný alergik na mléko a třeba mi mu to způsobilo silnou alergickou reakci tak by tuto firmu nemohl žalovat, protože tam mají toto upozornění uvedeno na obalu) takže se nemusíš bát, že bys v této tyčince našla stopy mléka nebo vajec...(jak už sem uvedla, to že se jim tam náhodou z jiné výr. linky zaplate mléko je minimální)

7 jojana jojana | E-mail | 3. listopadu 2010 v 23:31 | Reagovat

[6]:
Musím tě opravit. Mám malého synka - alergika (mléko, vejce, ořechy, směsy muk, lepek, kukuřice) a vím bohužel moc dobře, co oznámení výrobce na obalech znamená. Ani náhodou to neznamená, že daný výrobek neobsahuje nic z uvedeného, nebo že je minimální šance, že se jim z jiné linky připlete mléko. Znamená to, že výrobek tyto látky skutečně v minimálním či v lepším případě v "mikroskopickém" množství obsahuje.
Výrobce ve stejném závodě pracuje i s uvedenými surovinami (např. alergeny) a NENÍ SCHOPEN ZAJISTIT naprostou čistotu výrobků, které je obsahovat nemají. Například - na stejným místech se postupně skladují různé potraviny a ty jsou pak sebou vzájemně "kontaminovány" (nejprve je v silu třeba oves a pak pšeničná mouka, nebo třeba sušená syrovátka z mléka) díky neschopnosti výrobce zajistit "laboratorní" čistotu mezi jednotlivými dodávkami i v samotném výrobním procesu například v dávkovačích, na pásech, oděvech zaměstnanců a pod.; sypké potraviny (sušené mléko, vejce, mouka) při zpracování těsta často víří vzduchem i při odsávání a "dosedají" i na výrobky či zpracovávané suroviny do výrobků, které je obsahovat nemají. Nepředstavujte si, že mají pro veganské výrobky jinou provozovnu či výrobní linku.
Souhlasím s tvým tvrzením, že se tím firmy brání před případnou žalobou, podle mého názoru zcela oprávněnou. Zajímavé je, že v někteří výrobci "čistotu" zvládnou a jiní ne.
Osobně musím pro synka kupovat výrobky bez označení "může obsahovat stopy" nebo "je vyroben v závodě, který zpracovává" a to není jak říkáš "silným" alergikem - to asi myslíš alergikem s rizikem anafylaktického šoku (který může končit i smrtí po požití mizivého množství alergenu) a přesto na mikroskopické množství jako většina DIAGNOSTIKOVANÝCH alergiků reaguje.
Bohužel ani výrobky bez označení nejsou jistotou (mám špatnou zkušenost s reakcí na výrobky, které podle osobního vyjádření obch. řed. firmy tyto alegeny obsahovat nemají - a přesto obsahují). Jestliže chceš jistotu, že skutečně jíš jen to, co jíst chceš nebo musíš, nezbývá než si to zpracovat sám.
Poznámky typu - to bych nedělal nic jiného neberu - sama musím vařit i péci synovi z primárních surovin, nemohu mu koupit právě díky tomuto "kontaminování" ve výrobě žádné hotové výrobky, jen několik málo výrobců (bohužel hlavně zahraničních) je schopno takové výrobky dodat. Takže věřte, že to jde - umlít pohankovou, rýžovou, jáhlovou moukou ze surovin, upéci pečivo, tyčinky, udělat pudink bez prášku, džem, pomazánku... :)

8 Petr Petr | 23. ledna 2011 v 10:34 | Reagovat

Odkdy neexistuje náhražka sýra? Tofu není náhražka sýra, je to spíš sojový tvaroh (rozhodně výborný, ale není to náhražka sýra). Z náhražek sýra na našem trhu znám tavenýr (k dostání v mnoha zdravých výživách, ale není úplně nejchutnější) a Cheezly (Bioobchod.cz, drahý). Nejlepší jsou však sýry, které si člověk udělá doma: viz http://varimevegansky.blogspot.com/2008/07/uss-urob-si-sm-vegnske-syry-la-u-nikdy.html (doporučuju tu Ricottu, jen s méně solí) :-)

9 Solun Solun | E-mail | Web | 14. února 2012 v 16:35 | Reagovat

@Martin: GMO je, pokud se nepletu, nepovolené. Je povoleno pro výkrm dobytka (který eventuelně lidé jedí a pijí jeho mléko), ale nesmí se používat pro výrobky určené k přímé spotřebě lidmi.

10 veganka8 veganka8 | 21. února 2012 v 21:17 | Reagovat

Jak už zaznělo ve starčích příspěvkách..náhražky i mléčné produkty jsou problém, kácení pralesa (palmový tuk), problémy chovů (máslo). Existuje ještě jedna možnost - namáčení chleba do olivvého nebo konopného oleje. Kdo si zvykne, bude mile překvapen. Konopný olej se produkuje i v ČR a není problém ho koupit ve zdravé výživě. Nebo například almonéza: tvarohovitá pomazánka z mandlí, oleje a vody rozmivané a vysrážené citronem. Nebo konopné máslo z loupaných konopných semen a konopného oleje...dostání např. v Rakousku, u nás by si ho člvěk musel vyrobit sám...ovšem na vaření se tyhle náhrady másla nehodí...kazí se jejich hodnota

11 Lenka Lenka | 25. února 2012 v 23:31 | Reagovat

Všem, kteří si kupují výrobky s palmovým olejem (často skrytým pod nevinně vyhlížejícím neztuženým rostlinným tukem): http://www.rainforestrescue.org.au/ourprojects/orangutan-v-palmoil.html

12 jana jana | 28. února 2012 v 17:01 | Reagovat

ahoj, mám problém s tím, že sojové mléko apod. je strašně drahé... :(

13 Yesenia28Compton Yesenia28Compton | E-mail | Web | 28. května 2012 v 17:01 | Reagovat

I took my first <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> when I was a teenager and it aided me a lot. But, I require the student loan as well.

14 Pavel Pavel | E-mail | 26. srpna 2012 v 11:23 | Reagovat

Velice obsáhlé informace ohledně konzumace masa, mléčných výrobků, vajec naleznete na tomto videu. Podotýkám, že je třeba se na to podívat v klidu, přičemž výsledek opravdu stojí zato...

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_816110&feature=iv&src_vid=0-Q6cBdftIU&v=zMuJ-bDs30M

PS: polemizovat o palmovém mléku není třeba, tak jako tak jej můžete vyloučit ze svého jídelníčku a nahradit jinými dostupnými mléky mimo kravského :)

15 ana ana | E-mail | 15. října 2012 v 13:55 | Reagovat

Ahoj-já třeba nejvíce využívam sušené sojové mléko s příchutí smetany-z 400g uděláš 4litry mléka-já z toho udělam tedy daleko víc-vařím z něho uplně všechno i smetanové omáčky a podobně a stoji kolem 50 korun-což vlastně vychazí stejně jako mléko kravské. Navíc těch sušených se dělá víc druhů-pohankové, rýžové, ovesné apod. Sojové by se totiž také pořad nemělo-je lepší to střídat.

16 Bella Bella | 4. října 2013 v 15:05 | Reagovat

Nejrůznější sušené náhražky mléka stejně obsahují nějakou chemii a kromě toho i  E471, E472 které mohou být živočišného původu. Nejlépe je náhražky nepoužívat, na co taky, jde jen o zvyk a silnou závislost na jídle...

17 veronika veronika | 12. října 2013 v 19:47 | Reagovat

výborné na chleba bambucké máslo- i na pleť :)

18 Hanka Hanka | E-mail | 13. prosince 2013 v 21:05 | Reagovat

Odkud se dováží Alsan a Bio palm- Jedná se o veganské tuky (margaríny)
Je v pořádku je používat???
Pokud ne, jaké margaríny mám používat???

(nechci podporovat ničení pralesů, zabíjení zvířat kvůli získávání palmového oleje)

19 a. a. | 22. prosince 2013 v 17:08 | Reagovat

[4]: Nevíš o nějakých dalších možnostech,nebo o nějakém jiném máslu bez palmového oleje?????????????

20 Lenka Lenka | E-mail | 15. ledna 2014 v 14:10 | Reagovat

[7]:

Zpráva pro Jojana:
Ahoj, jsem maminkou 5ti letého chlapečka, kterému minulý týden diagnostikovali nesnášenlivost na pšeničný lepek, laktozu a mléčný cukr. Doposud jsem byla "zdatnou" kkuchařkou i pekařkou, ale za poslední týden bych si nejraději hodila mašli. Všechno, co jsem doposud zkoušela upéct z bezlepkové mouky (hlavně Jizerka) je jakési připosražené a chťově ne moc dobře stravitelné. Chlapečkovi nechutná a jíst mi moc nechce. A hlavně, je z toho strašně smutný. Nemohla bys mi poradit jak správně připravovat pokrmy bez lepku aby i chutnaly dobře?
Předem díky za jakoukoliv reakci.
Lenka

21 Stáňa Stáňa | 19. února 2014 v 19:02 | Reagovat

vím že je pro lidi, kteří se rozhodli, že se budou stravovat jinak, těžší najít suroviny... mrzí mě však, že většina náhražek se jen tváří zdravě a mnohdy obsahuje nezdravé látky.. viz palmový olej či Ečka kteránejsou zdravá

http://www.dtest.cz/clanek-2520/palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak?gclid=CNrnjtfe2LwCFQPmwgodUDsA3A

je asi opravdu jednodušší zpracovávat základní suroviny a čisté suroviny či si při kupování pročítat ječtě více podrobněji složení výrobku... děkuji všem za podňetné komentáře a poskytnuté tipy na videa a články

22 Moni Moni | E-mail | 1. května 2014 v 22:55 | Reagovat

Lidi, chci se vás zepta, jestli pro veganku můžu dát do dortu rostlinný margarín s názvem STELLA? Mám bohužel omezené možnosti s cestováním i s financemi. Podotýkám NEJSEM vegetariánka a ani veganka!!!! Poraďte mi prosím!!!!

23 olga olga | 20. června 2014 v 0:43 | Reagovat

Tak ale bohužel "rostlinná" smetana Gran Cucina obsahuje sušené podmáslí!!!

24 Luďka Luďka | E-mail | Web | 17. března 2016 v 15:34 | Reagovat

Já se teď moc snažím, abych jedla zdravě. Mám ráda třeba ovoce, zeleninu, sýry i bílé maso :-) http://snamanatomas.cz/category/zdravi/

25 BenyA BenyA | E-mail | 16. ledna 2017 v 18:02 | Reagovat

I found this page on 18th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

26 CatsnamesBord CatsnamesBord | E-mail | Web | 15. února 2017 v 21:41 | Reagovat

Jak pojmenovat kote? Nasla zde je kompletni seznam cute cat names http://allcatsnames.com/cute-cat-names jmen pro kocky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama