Co je špatného na kravském mléku?

8. ledna 2008 v 16:01 | různí |  Alternativy mléčných výrobků

Etický problém

Je udivující, jak málo lidí si mléko spojuje s kojením a s podivem jsou mezi námi stále ti, kdo věří, že kráva produkuje mléko pouze žraním trávy!
Drsná realita je, že aby kráva produkovala mléko (jako každý jiný savec), musí být oplodněná - dnes obvykle umělou inseminací - a nevyhnutelným výsledkem je tele. Z toho tedy vyplývá, že aby bylo mléko k dispozici pro lidskou spotřebu, musí tele odejít. Toto "nezbytné" oddělení matky a potomka je extrémně traumatické a rozrušující pro obě zvířata.
Telata, stará jen několik dnů, odstavená a neschopná pít z vědra, čelí nejistému osudu. Ačkoli je menšina tučně odchovaná do dospělosti na náhražkách mléka pro využití masným a mlékárenským průmyslem, většina telat, protože jsou zkrátka nepotřebným vedlejším produktem, je posílána přímo na trh. Některá jsou chována na maso mizerných 14 týdnů existence, zatímco jiná jsou dopravována do ciziny, mnohá zemřou během dlouhé cesty.
Mark Braunstein to nemohl vyjádřit lépe ve svém článku "O tom, co je být radikálně veganem" když řekl: "A co obchodování s telecím, neviditelným uvnitř každé sklenice mléka� Nemůže být ani čtvrtina mléka tam, kde není řízek z telecího. Vegetariáne, jsou-li tvoje rty bílé od mléka, je to proto, že něčí jsou rudé od krve!"
A co krávy samotné? Tedy, po desetiletích geneticky řízených plemen krav s většími a většími vemeny, je kráva nesmírně vzdálená od svých skromných předků. Nyní má obtíže při chůzi s nadmutým vakem narážejícím bolestivě mezi jejíma zadníma nohama. Mnoho z dnešních "stád" je nulově popásáno, což znamená, že ani nevycházejí ven pastvu, ale jsou upoutána na místě uvnitř velkochovů, jiným je dovolena pastva každoročně pouze zřídka za několik měsíců.
Přirozená délka života krávy převyšuje 14 let, ale moderní dojná kráva je "šťastná", když se dožije svých pátých narozenin. Zredukovaná do stavu pouhého stroje na mléko, produkuje mléko spíše po litrech. Jednou, až dojivost jejího mléka zaznamená pokles, bude poslána na jatka jako příliš opotřebované maso, nalézající svou cestu do ošuntělého obchodu s hamburgery.

Zdravotní problémy

Mezi lékaři a odborníky zabývající se výživou o kravském mléce se čím dál častěji hovoří jako o jedné z příčin zhoršování zdravotního stavu lidí žijících ve vyspělých zemích. Prohlašují, že mléko podporuje vznik mnoha nemocí, jako jsou průjmy, astma, alergie, ekzémy, anemie, dokonce i srdeční choroby. Poukazují na rostoucí množství lékařských důkazů, včetně klinických zkušeností, které podporují toto tvrzení. Většina lidí miluje mléko a mléčné výrobky a myslí si, že jejich konzumací si utužují svoje zdraví.
Zásadním omylem je, že známe význam mléka mateřského a domníváme se, že kravské má stejnou hodnotu a prospěšnost.
O tom, že mléko je, či by někdy bylo běžnou potravou dospělých divokých zvířat, není nic známo. Vždy bylo první a základní potravinou pro mláďata. Dospělí lidé mléko jen obtížně tráví. Dlouhá léta se propagovalo, že vysoký obsah vápníku v kravském mléce může být využit jako lék při chorobách z nedostatku vápníku, např. osteoporózy, ale vědecké výzkumy v posledních letech tuto možnost vyvracejí.
Důkaz nalézáme v tom, že ty nejvyspělejší státy na světě, které mají největší spotřebu mléka, mají také nevětší výskyt osteoporózy a zubního kazu. V chudších zemích, kde se mléko moc nekonzumuje, naopak osteoporózu a ostatní nemoci způsobené nedostatkem vápníku většinou vůbec neznají. Toto je nevyvratitelný fakt. A ještě jedna zajímavost pro zamyšlení: Kravské mléko je nesmírně bohatým zdrojem vápníku. Zdálo by se, že kdo nepije kravské mléko, nemá vápník. Odpovězme si na otázku: Kde berou krávy tolik vápníku do svého mléka, když nepijí mléko, ani nejedí sýry?Z říše rostlin! Chcete-li mít dostatek vápníku, jezte dostatečné množství máku, sezamových,zelených listových zelenin, kořenové zeleniny, kysaného zelí s křenem, luštěnin a také ryby. K pití jsou pak nejvhodnější čaje Kukicha a Hojicha … Toto vše je bohaté na vápník. Každý ví, jak velmi důležitý je pro nás vápník. Každý se zajímá o množství vápníku, ale málokoho napadne ptát se na kvalitu a hlavně na jeho využitelnost pro lidský organismus. Oproti telátkům, pro která je kravské mléko určeno, máme my lidé dvě podstatné nevýhody. Jednak v dospělosti náš brzlík plní zcela jiné a důležitější funkce než je vstřebávání mléka (například imunita); a jednak nám oproti telátkům přece jen něco chybí - kravské mléko obsahující pro člověka těžce stravitelnou bílkovinu kasein je určeno pro telátka, která mají, jak známo, čtyři žaludky. My máme jen jeden malý žaludek, který je navíc přizpůsoben na lehce stravitelné mateřské mléko. S trávením mateřského mléka většinou žádné problémy nejsou.

Dalším nezanedbatelným problémem je, že asi 70 % světové populace mléko a mléčné výrobky nesnáší a způsobují jim četné zažívací potíže, jako je bolení břicha, nadýmání, plynatost a průjmy.
Mléko totiž obsahuje mléčný cukr, laktózu, k jehož strávení je třeba enzymu laktázy. Pokud tělo nemá dostatek laktázy a mléčný cukr se nestráví, zdržuje se v tračníku (část tlustého střeva) a kvasí a důsledkem jsou výše zmíněné potíže. Často se potom stává, že diagnóza syndromu dráždivého tračníku je mylná a skutečná příčina tkví v nesnášenlivosti mléka.
Je zjištěno, že celá řada dětí v naší populaci je přecitlivělá až alergická na beta-lactoglobulin, bílkovinu obsaženou především v kravském mléce.
Konzumace mléka těhotnou a kojící matkou může být nevhodná i pro její dítě. Krávy si podobně jako člověk v těle vytvářejí protilátky proti různým virům a bakteriím. Ty se dostávají do mléka a po jeho konzumaci i do mateřského mléka; u některých kojenců tak mohou vyvolávat koliku.
V mléce krav se také často ve velkém množství obsahuje zbytky pesticidů a herbicidů, PCB a dalších chemikálií, které bohužel v mlékárnách nemohou odstranit.
Mléko a jeho produkty jsou na prvním místě v seznamu příčin vedoucích ke vzniku a prohloubení alergií. Některé z alergických příznaků, které se u našich dětí vyvíjejí, jsou astma, přecitlivělá kůže, kožní vyrážky a ekzémy, infekce dýchacích cest a další méně nápadné příznaky, jako je podrážděnost, chronická únava a další.

Proč mléko způsobuje alergie?

Hlavní důvod spočívá v tom, že mléko dráždí buňky v dolních dvou třetinách žaludku. Tam vznikají žaludeční trávicí šťávy a HCl. Když se mléko a jeho produkty užívají pravidelně, funkce těchto buněk se vyčerpává, oslabuje a postupně ničí. Lidé holdující mléku mají oslabené trávicí šťávy a nedostatek tolik potřebné kyseliny solné HCl. Výsledkem toho je, že bílkoviny nemohou být plně využity. Jen částečně strávené bílkoviny vstupují do krevního oběhu. V krvi vytvářejí agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně a vyvolávají nepříjemné vyrážky a jiné alergické reakce. Nejen u dětí, ale také u dospělých vládne stejný mechanismus - kravské mléko provokuje alergické reakce. Tím, že mléko dráždí tkáně, oslabuje i odolnost organismu vůči dalším alergenům.

Proč mléko tak zatěžuje trávící systém?

Proto, že jen velmi málo lidí je schopno metabolizovat mléčnou bílkovinu důkladně. Hlavní bílkovina v kravském mléce je kasein. Organismus krávy ho potřebuje. Avšak pro lidi kasein potřebný není. Většina dětí (60%) kasein vůbec nestráví. Nedokonale a jen částečně strávené bílkoviny mléka pak vstupují do krevního oběhu a dlouhodobě dráždí tkáně. Tak vzniká vnímavost na alergeny.
Proč by nemocní lidé měli mléko raději vynechat ze svého jídelníčku:
1) Laktózová intolerance: Mnoho lidí trpí nediagnostikovanou mléčnou intolerancí - mléko jim skrytě škodí z důvodu nepřítomnosti trávícího enzymu laktáza, který se v organismu většiny lidí přestane vyskytovat v dětském věku. Je totiž určen k trávení mateřského mléka.
2)Enzym xantin oxidáza obsažený v kravském mléce často způsobuje srdeční problémy. Přesněji, škodí homogenizované mléko, z čerstvého, nehomogenizovaného mléka dokáží ledviny xantin oxidázu odfiltrovat. Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném, tedy průmyslově zpracovaném mléce. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbován do krevního oběhu, kde ohrožuje srdce a tkáně artérií.
3)Mléčná bílkovina je příčinou mnoha případů bolestí hlavy a migrén, přesněji "tyramin", který vzniká z bílkovin při zrání sýrů z mléčných bílkovin.
Problém sýrů je v tom, že si lidé si neuvědomují, že sýry jsou velmi koncentrovanou potravinou. Na výrobu 1 kg sýra je třeba průměrně 11 až 15 litrů mléka (podle tvrdosti sýra). Je-li některá potravina tak velmi koncentrovaná, nemusíte mnoho jíst, abyste přibrali na váze. Navíc je většina sýrů solena. Jak víme, mnoho soli nejen, že zadržuje vodu v těle a tím zatěžuje organismus, ale zároveň stupňuje riziko srdečních onemocnění.
4) Lidé, kteří často konzumují mléčnou stravu nejsou schopni vstřebat všechny výživové látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí kteří mléčné výrobky nejedí.To vede k problémům jako je chronická únava, křeče svalů, zácpa aj. Proč je tomu tak? Mléko a mléčné produkty mají schopnost neutralizovat kyselinu solnou v žaludku, což mu způsobuje nejen obtížnější práci, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí kyseliny solné (Hcl). Tato kyselina se váže na mléčnou bílkovinu. To způsobuje nejen obtížnější práci žaludku, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí nezbytné kyseliny solné. Tělo tedy pracně vyrábí kyselinu solnou, kterou však mléko rychle neutralizuje. Pak se dobře nevstřebájí minerální látky, vitamíny a další cenné prvky z potravy.
5) Mléko vytváří hlen, který se usazuje a hromadí ve střevech, plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění a problémů střev, včetně chronické zácpy.
Nadbytek hlenu vytváří na vnitřní stěně střev vrstvu povlaku, který pochopitelně zabraňuje dobrému vstřebávání živin Nadměrný hlen způsobuje i další problémy: snižuje peristaltiku střev, což nevyhnutelně vede k chronické zácpě. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění. Hlen se hromadí v plicích, v dutinách a ve střevech. Je významným faktorem při vzniku bolestivých problémů nosních a čelních dutin i při tvorbě hnisu v hrdle.
Hlen je lepkavý. Chytají se na něj další škodliviny a v těle se hromadí. Jestliže je u pijáků mléka nadměrné množství hlenu ve střevech, lepí se potrava na stěny a dochází k omezení střevní peristaltiky. Následkem toho se stolice obtížně dostává ven. Podobně se to děje ve vašich plicích, ve sliznici nosohltanu a jinde. Jste-li nachlazen a pijete mléko, budete si stěžovat na ucpaný nos, zduření sliznic dýchacích cest a tvoření hlenu v plicích.
6) Z výzkumu RNDr. Ing. Pavla Stratila vyplývá, že kravské mléko způsobuje v lidském těle nedostatek chrómu. Tím se v těle vytvářejí podmínky pro vznik srdečních chorob, diabetu a hypoglykémie.
V Německu je kromě mnoha tisíc alergických dětí také 14 tisíc dětí, postižených nevyléčitelnou cukrovkou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tato juvenilní cukrovka šíří jako epidemie. Teorie dokazuje, že dětská cukrovka a cukrovka u mladistvých je způsobena reakcí imunitního systému na pro člověka nepřirozené bílkoviny kravského mléka. Trpíte-li výše uvedenými problémy a tím spíše, vyřaďte po dobu 3-6 měsíců mléko a mléčné výrobky, včetně zmrzliny, smetany a pečiva obsahujícího sušené mléko. Po 3-6 měsících uvidíte, stojí-li vám za to se k mléku vrátit.

Více zde
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Karel  Dostál Karel Dostál | E-mail | 1. března 2008 v 16:34 | Reagovat

Obracím se na Vás se zádostí o zverejnení slození kravského mléka, které se prodává v obchodní síti.

     Zajímalo by me, jaké slození má práve toto mléko s obsahem 1,5 % tuku, jaký v tomto slození je procentuální pomer kravského mléka a ostatních prísad, a o které prísady se jedná.

    Dokonce jsem nekde slysel, ze mezi prísadami je i repka olejná, která by mela dosahovat i vetsí podíl nez je 50 %.

     Dekuji za odpoved a jsem s pozdravem.

                          K. Dostál

2 kernel kernel | 22. prosince 2008 v 23:17 | Reagovat

Blbost, veškeré mléko u nás je UHT(81C na 3s či HT 7x na 20s), odtučněné z 3,8% na 3 a méně.

Máme přísnější normy na výkup než v UK.

Mléko v UK je o moc chutnější avšak má jen 85% hustoty našeho při stejné tučnosti.

Viz. Skimmed, semiskimmed.

Pokud vypijete UK 3l mléka denně, tak má málo efektivních bílkovin ale hodně cukru, u nás je to lepší.

No a čerstvě nadojené v Lakedistrict, to je o něčem jiném.

Mám 200cm na 100kg a z čočky, sojy, žita vajec...bych se vyhubl ze světa.

3 KARLÍK KARLÍK | 25. dubna 2009 v 20:51 | Reagovat

Kernel je nejen 100 kg těžký, ale mentálně zaostalý. UHT z wikipedie   -----Ultra-high temperature processing (UHT), česky „vysokoteplotní úprava“, je jednou z metod konzervace potravin. Na rozdíl od sterilizace nebo pasterizace dosahuje delší doby skladovatelnosti, dokonce i při pokojové teplotě (u mléka trvanlivost 3–6 měsíců).

Metoda UHT je založena na krátkodobém zahřátí (1–2 sekundy) na teplotu převyšující 135 °C.

4 michaela michaela | 28. prosince 2009 v 23:52 | Reagovat

hezký článek

5 Michal Michal | E-mail | 23. října 2010 v 11:45 | Reagovat

Klasický demagogický jednostranně zaměřený článek bez špetny nadhledu.
Pro mne je třeba mléko nejlepší věc na zlepšení trávení a tělo si o něj říká, stejně jako o krvavý steak.

6 Janka Janka | 6. února 2011 v 18:44 | Reagovat

Michale: amen! Slovo demagogický bych třikrát podtrhla. Ale co čekat od "autora", který si po sobě článek snad ani nepřečetl...

7 Lucia Lucia | 31. července 2011 v 21:43 | Reagovat

Zatím sice nejsem vegan ( máti by mne poslala na psychiatrii), ale nechápu proč by člověk měl pít mléko ? Je to přece pro telata, kráva je DOST odlišný druh, nevidím žádnej důvod k tomu. Leda, že by byl člověk v nouzi, a po ruce by bylo jen vemeno :D . Ale chápejte, jak nám může prospět látka sloužící ke krmení mláďat jiného tvora ? 1) jakmile pijete kravské a jiné mléko, už většinou nejste kojeni, tzn. že vaše tělo mléko již nepotřebuje
2) mléka různých tvorů mají jiné složení, uzpůsobené pro vývoj daného druhu
3) někteří lidé se stejně nechovají moc jako lidé, takže je to mléko asi vyvinulo nějakým jiným směrem :D ...

8 fan282 fan282 | 13. března 2012 v 15:36 | Reagovat

3) velmi trefné :D[7]:

9 Ely Ely | 17. srpna 2012 v 14:18 | Reagovat

Zajímavé.
Jsem vegetariánká. Sice jen 3 měsíce, ale za tu dobu jsem zjistila, že nemohu jíst sóju ani výrobky z ní!
Na můj žaludek jsou moc těžká!
Dobře, beru, že jíst mléčné výrobky je nejspíš špatné, ale vegan nebudu!
Myslela jsem, že toto je stránka o veganství a VEGETARIÁNSTVÍ, a ne jen pro vegany! Že tu odsuzujete něco, co spousta vegetariánů jí. Ale asi mi to tak jen přijde...
Každý holt není takový machr, aby jedl jenom kořínky!

10 listel listel | 10. února 2013 v 11:56 | Reagovat

Rodiče mého přítele chovají krávy a musím tedy nesouhlasit s tím, že u soukromých zemědělců by telata a krávy strádali.A že ne každému tělu mléko a mléčné výrobky dělají dobře? To je jasné. Já taky špatně některá těžká jídla obsahující papriky, česneka apod.Každý organismus je holt jinak nastavený. A to o zahleňování je přece všeobecně známý fakt. To ovšem neznamená, že by měl člověk vynechat mléko a mléčné výrobky úplně. Jen je do sebe nervát jako pominutý.....všeho s mírou.
Nechci nikoho odsuzovat, ale přijde mi, že takovéto články by se daly napsat snad na cokoliv a za chvíli bysme byli všichni jen na koříncích.

11 Míša Míša | E-mail | Web | 13. února 2013 v 9:59 | Reagovat

Asi jsem ovlivněna obrazem venkovských kravínů, které mi stály léta na očích. Kráva opravdu musí mít tele aby dávala mléko, ale nejsou pořád těhotné, jak se to často prezentuje. Takže jsem znala kravíny, kde se ročně narodily tři telata, byl tam býk a ne umělá oplodnění a mléko se dojilo každý den. Nenapadlo mě na tom hledat něco špatného.

Jako člověk z vesnice také nesouhlasím s tím, že mléko v přírodě pijí jen mláďata. Třeba u koček je docela běžné, že pokud jedna má mláďata, klidně od ní pijí i jiné kočky. Je ale pravda, že jak to někteří dělají, že dávají kočkám jen a jen mléko, také nebude dobré.

Do nedávna jsem pila litr mléka za den a z žádnými problémy uvedenými v článku jsem se nesetkala. Je pravda, že alergik jsem, ale alergie se u mě projeví opravdu výjimečně. Každopádně chápu, že každý jsme jiný a někomu mléko prospívat prostě nemusí :)

12 Alena Alena | 10. srpna 2013 v 23:57 | Reagovat

Připadá mi docela smutné, že vegani nemají nic lepšího na práci, než kydat špínu na vegetariány. Mnohé z toho, co je v článku o produkci mléka napsáno je hodno zamyšlení, nicméně jste tak neobjektivní a mnohdy i lžete a zamlčujete určitá fakta, že vás pak těžko někdo bude brát vážně. Škodíte si sami. Vím, že to myslíte dobře, ale chováte se přesně stejně jako ti, které kritizujete. Až si jednou od vegana přečtu objektivní článek, tak radostí zapláču.

13 Katka Katka | 20. srpna 2013 v 14:12 | Reagovat

Článek je moc pěkně napsaný, i když je v něm spoustu chyb (blbostí), zvláště těch z fyziologie trávení mláďat :-D o tom co mají společného 3 předžaludky a jeden žaludek u telat a mléko bysme se mohli hádat a dále funkce brzlíku (thymu) mě také pobavila. Fandím vegetariánům, veganům i vitariánům. Sama jsem velmi omezila konzumaci masa a mléka a je mi opravdu dobře. Ale to je moje zkušenost, každý ať si udělá svou. Nikdo nemá právo vnucovat svůj názor a navíc takto jednostranným článkem někomu jinému. Spíše by se mi líbili články pravdivé, o tom jak to působí na určité lidi a co doporučují. Ne říkat vegetariánům, že když mají mléko na rtech, mají jiní na nich krev. Vezměte si například, že kdyby všichni lidé přestali jíst maso, tak krávy budou stejně dojit a jejich maso se bude místo lidem dávat Vašim domácím mazlíčkům v granulích, v Barfu, konzervách atd. Takže ti co mají rádi mléko si ho klidně dát můžou, protože bude k dispozici. Navíc mléko nekonzumujeme jako jednu z hlavních surovin, ale spíše na chuť, stejně jako čokoládu nebo brambůrky ;-)Takže, kdo ho má rád, ať si klidně dá, ale ne ve velkém množství!

14 lucka lucka | 5. března 2014 v 23:30 | Reagovat

Nepijte mléko, protože telata jsou chudáci, raději jezte ryby.. no potěš koště.

15 Alexandra Alexandra | 10. května 2014 v 8:42 | Reagovat

Copak krávy žerou mák?!?!? A protilátky v kravském mléce a potažmo mateřském způsobují koliky? Jako cože? Kde jste na to přišli proboha?!

16 Alexandra Alexandra | 10. května 2014 v 8:46 | Reagovat

" Jednak v dospělosti náš brzlík plní zcela jiné a důležitější funkce než je vstřebávání mléka (například imunita)". Měli byste si zopakovat biologii pro základní školy. Brzlík zaniká v dětském věku. Nazdar.

17 Alex Alex | 30. června 2014 v 19:41 | Reagovat

Autor si jednoduše vymýšlí a cucá si informace z prstu. Zřejmě proto, aby si přiohnul realitu pro své zvrácené myšlení.

- Kráva není přirozený tvor, je výsledkem genetické manipulace po tisíce let. Současná kráva by v přírodě bez pomoci lidí nepřežila ani rok, natož 14 let.
- Mléko rozhodně není příčina zhoršování zdravotního stavu, už proto že mléka se konzumuje podstatně méně, než před 100 nebo 200 lety.
- Nikdo netvrdí že kravské mléko ma stejnou hodnotu jako mateřské.
- Osteoporóza není důsledkem konzumace kravského mléka.
- Kráva má naprosto jiný metabolismus než člověk a skutečně umí získat vápník z rostlinné potravy, to se netýká člověka.
- Žádná rostlinná potrava neobsahuje dostatek vápníku ve formě využitelné pro člověka.
- Běžný člověk je na kasein dobře adaptován a nezpůsobuje mu žádné potíže. Netýká se pár procent obyvatel, kteří dosud adaptovaní nejsou.
- Kravské mléko žádné alergie způsobuje, s výjimkou že obsahuje alergeny již z rostlinných částí potravy.
- Mléko u zdravých lidí bez intolerance na laktózu rozhodně nezatěžuje trávicí systém, naopak je lehce stravitelné.
- Mléko u zdravých lidí bez intolerance na laktózu rozhodně nezpůsobuje zahlenění organismu.

18 Martin Martin | 5. června 2015 v 18:38 | Reagovat

[17]: Vídím jen vba extrémy. myslím, že pravda bude někde uprostřed.

19 Katika Katika | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 11:18 | Reagovat

[17]:Souhlasím .... a pokud má přece jen problém s kravským mlékem je zde i kozí mléko, které má troška jiné složení než kravské.

20 Tereza Tereza | 7. června 2016 v 17:34 | Reagovat

Jen nechapu proc radite lidem jist ryby. Jsou ryby snad zelenina?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama