SEITAN - pšeničné maso

5. ledna 2008 v 15:15 | Slunečnice |  Alternativy masných výrobků
>Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém poněkud problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát - nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný.
Seitan tedy není vhodný pro bezlepkovou dietu.
V jaké formě se dá seitan koupit a jak jej můžeme upravit:
Seitan lze upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší. Seitan si můžete vyrobit doma sami nebo zakoupit v obchodech se zdravou výživou již hotový: seitan natural, který upravujeme jako maso na svíčkovou, vepřovou pečeni, guláš… . Výborný je pak seitan speciál, který je již upravený na kousky a ochucený. Patří mezi nejchutnější výrobky ze seitanu - používá se na ražniči, guláše, na špíz, speciality se zeleninou… . Dále se pak dají koupit již hotové seitanové karbanátky, řízky, seitan se zeleninou - jako polotovar. Seitan tedy můžeme upravovat stejně jako maso, dle fantazie a zvyku - péct jej, dusit, smažit….
V obchodech se zdravou výživou se dá koupit hotové jídlo připravené ze seitanu, zavařené ve sklenici, např. výborná Svíčková omáčka, Segedínský guláš, Drštková polévka, Seitan na houbách atd. Tyto polotovary jsou velmi šikovné na dovolenou, nebo potřebujete-li rychle připravit oběd či večeři.
DOMÁCÍ VÝROBA SEITANU:
1 kg hladké mouky smícháme s 0,5 l studené vody a důkladně vypracujeme v nelepivé, hladké těsto. Zalijeme horkou vodou a necháme 15 - 45 minut odpočinout. Potom začneme s vymýváním. Hmotu vložíme do mísy se studenou vodou a oběma rukama promýváme tak, aby se hmota stále udržovala v celku. Rukama těsto hněteme, až se začne uvolňovat obilný škrob. Voda zbělí, těsto se zmenší a začne se trhat. Proces stále opakujeme, dokud není voda čistá cca 4x. Nakonec v míse zbude asi třetina hmoty podobná gumě - což je gluten neboli čistý lepek.
Škrobovou vodu necháme ustát ve velké nádobě, slijeme a škrob uchováme k zahuštění omáček, zeleniny a moučníků. Pokračujeme tak, že do hrnce dáme vodu, nakrájenou kořenovou zeleninu, mořskou řasu a sójovou omáčku, koření např. libeček, bobkový list, česnek, soj. omáčku, wurzl, bazalku. Hmotu můžeme obarvit šťávou z červené řepy. Přivedeme vodu do varu a vhazujeme plátky vytvarované z glutenové hmoty. Vaříme asi půl hodiny.
Seitan vyjmeme z hrnce a dále zpracováváme. Z vývaru uděláme polévku. Vývar obsahuje velké množství minerálů.
ZDE najdete podrobný návod i s obrázky na domácí výrobu seitanu
Tento polotovar můžeme sterilovat, čímž ušetříme čas a nemusíme seitan připravovat vždy čerstvý. Seitan používáme dochucený sójovou omáčkou, která doplňuje zbývající aminokyseliny a vytváří tak plnohodnotnou bílkovinu. Dále se upravuje jako maso.

SEITAN JAKO ČÍNA

Seitan speciál nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze použít také dle chuti jako na čínu, výborné je koření Wurzl. Seitanové nudličky přidáme k zelenině, prohřejeme a zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s bramborami.

SEITANOVÉ PLÁTKY NA ZÁZVORU

1 balíček seitanu speciál, 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, směs: 1 lžička maizeny, 1 lžíce sojové omáčky, trochu zázvoru + zředit vodou asi na 2 dcl
Cibuli nahrubo pokrájíme - podélně, plátky seitanu pokrájíme na kousky. Na oleji krátce osmažíme cibuli, přidáme seitan prohřejeme a zalijeme směsí sojové omáčky, maizeny a zázvoru. Lze přidat i trochu drceného kmínu nebo vegety bez glutamátů. Vaříme asi 5 minut.

SEITAN NATURAL GULÁŠ

Seitan nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, přidáme houby nebo mrkev. Přidáme seitan, dle chuti okořeníme kmínem, majoránkou, sojovou omáčkou. Zahustíme moukou a podáváme s rýží i jinou přílohou.

SEITAN SPECIÁL SE ZELENINOU

Osmahneme cca půl šálku na sirčičky pórku a půl šálku na sirčičky nakrájenou mrkev. Podlijeme lehce vodou, navrch dáme nakrájený seitan speciál a pokmínujeme. Dusíme tak dlouho, až je zelenina měkká. Zahustíme maizenou, přichutíme sojovou omáčkou a před podáváním ozdobíme petrželkou.

SEITAN NA HOUBÁCH

1ks seitanu natural, 2ks cibule, 1hr sušených hub, česnek, 2plž. Shoyou, 1/2člž koření Tekka, 1člž tymánu, olej.
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme nakrájený seitan, předem namočené houby a koření. Podlijeme trochou vody a dusíme cca 30 minut. Zahustíme Arowrootem nebo moukou. Podáváme s celozrnnými knedlíky a zelným salátem.

SVÍČKOVÁ ZE SEITANU

2ks cibule, 3ks mrkve, 2ks petržele, 1ks menšího celeru, olej, bobkový list, nové koření, 1plž soj. omáčky Tamari, 1plž umeocta, 1ks seitanu, 1ks sojové smetany Provamel nebo rostlinné smetany Grand cucina, citrón.
Na oleji osmažíme cibuli, podlijeme vodou a přidáme zeleninu, koření a seitan. Dusíme asi 30 minut. Seitan vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Vyndáme bobkový list a nové koření. Omáčku rozmixujeme, ochutíme soj. smetanou a citrónovou šťávou. Potom ji ještě uvedeme do varu a zahustíme moukou, je-li potřeba. Podáváme seitan, svíčkovou omáčku, celozrnný knedlík, plátek citrónu a brusinky.

SEITAN NA DIVOKO

1ks seitanu, 1ks uzeného tofu, 2ks cibule, olej, mrkev, pastyňák, celer, bobkový list, 1člž tymiánu, 2plž soj. omáčky, 6 jalovčinek, 2plž soj. smetany Provamel.
Na oleji osmažíme cibuli. Přidáme nakrájenou zeleninu, koření, seitan, tofu, podlijeme vodou a dusíme 20 minut. Vyndáme seitan a tofu. Nakrájíme je na kousky. Omáčku rozmixujeme, přidáme smetanu a zahustíme moukou. Omáčku uvedeme opět do varu, přidáme seitan, tofu a ještě 10 minut necháme vše odležet, aby seitan natáhl chuť. Podáváme s uvařenými jáhlami, rýží nebo celozrnným knedlíkem.

Seitan s pórkem a bramborami


200 g Seitanu speciál, 500 ml vývaru, sojová omáčka Tamari, 1 pórek, sezamový olej, sůl, maizena na zahuštění, 2 cibule
Cibulku si nakrájíme najemno a osmažíme na sezamovém oleji. Seitan nakrájíme na nudličky a opékáme na cibulce. Pórek si rozdělíme na část bílou a zelenou. Zelenou část rozkrojíme na polovinu a poté krájíme na šikmé nudličky. Pórek přidáme k cibulce a Seitanu a zalijeme vývarem. Vaříme asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme zbylou číst pórku na kolečka, to přidáme úplně nakonec. Směs zahustíme maizenou a dochutíme Tamari omáčkou. Nakonec přidáme na kolečka nakrájený pórek, necháme ještě táhnout 5 minut, poté podáváme. Jako příloha můžou být brambory nebo rýže např. Basmati nebo Natural. Solíme do cibulového základu. Jen tak bude mít jídlo dokonalou chuť. Dosolování nakonec je velice nezdravé!
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 niradnam niradnam | 29. února 2008 v 15:18 | Reagovat

běžím pro mouku a večer se  dám do výroby seitanu.

2 marcela marcela | E-mail | 30. listopadu 2009 v 9:05 | Reagovat

ahoj, takže vymytím šrobu se stane ze saharidní bomby zdravá bílkovina? a neznáte někdo glykemický index seitanu?

3 spam spam | E-mail | Web | 26. prosince 2009 v 23:47 | Reagovat

Thanks for the article. Blogging is replacing main stream news for many people.

4 ocean pacific perfume ocean pacific perfume | E-mail | Web | 30. ledna 2010 v 19:15 | Reagovat

Menschen mitgefohlt habe der mit roten Flecken vorne gestanden ist und sein Referat gehalten hat.

5 zlata zlata | 17. května 2010 v 18:03 | Reagovat

jakou mouku můžu použít? musí být nutně pšeničná nebo můžu koupit i jinou třeba žitnou atp.? chápu, že musí být hladká, ale jde mi o druh obiloviny a o to jeslti může být celozrnná nebo nesmí být. možná hloupý dotaz :-) díky

6 cyp cyp | 16. října 2011 v 13:47 | Reagovat

akorát v sekci domácí výroba seitanu je cituji "Zalijeme horkou vodou a necháme 15 - 45 minut odpočinout" pěkná py*ovina :) těsto nechám půlhoďky odpočinout, ale nedovedu si představit, že ho zaleju horkou vodou...

7 mňa mňa | 18. října 2011 v 16:54 | Reagovat

vařit asi půl hodiny?? - v odkazu na původní recept se hovoří o cca 5 minutách..?

8 katarina katarina | 25. října 2011 v 22:17 | Reagovat

Teď jsem ho dodělala, uvařila, orestovala a jeto něco neskutečne dobreho!!!!!! mnam

9 Marcela Marcela | 15. ledna 2012 v 14:14 | Reagovat

Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké je to druh masa,ten Seitan?Děkuji Marcela

10 Nikol Nikol | 8. března 2012 v 12:15 | Reagovat

pšeničny druh masa

11 lena lena | E-mail | Web | 17. března 2012 v 17:07 | Reagovat

Jsem take nadsena, seitan jsem si poprve udelala a chutna vyborne. Staci lak, ve kterem se vari si ochutit dle predstav. Pak je mozne tento lak davat jako bujon (staci si ho zmrazit na male kosticky) a davat na dochuceni ruznych jidel na misto masoxu. Je to jednoduche a staci mit doma jenom mouku. Nejlepe pouzivat psenicnou bilou, ne celozrnnou.

Vyborna alternativa k masu a tak jednoducha na vytvoreni.

12 Pavel Pavel | E-mail | 17. dubna 2012 v 8:45 | Reagovat

Nevím proč ,ale pořád mám seitan jak molitan.Nevíte čím to je?

13 lena lena | E-mail | 22. května 2012 v 12:11 | Reagovat

staci vlozit hotovy seitan mezi dva ploche talirky a zatezit je, aby mohla z nej vytekat stava. Jinak si pohlidej, aby nebyl seitan nakonec prilis suchy ci tvrdy. Ale myslim si, ze to nebude problem nebot jak ho das na nejaky cas do vody ci pripraveneho laku  zase nasaje stavu a bude mekky.

14 Samuel Samuel | E-mail | Web | 24. února 2013 v 17:21 | Reagovat

Dajú sa s tým robiť divy..stačí len trocha fantázie a zručnosti v kuchyni

15 lidmila pekařová dr. lidmila pekařová dr. | E-mail | Web | 22. dubna 2015 v 12:33 | Reagovat

Kde mohu nakoupit seitan v Pardubicích a okolí?
Díky
Dr.pekařová

16 gulbrand gulbrand | Web | 20. června 2015 v 19:36 | Reagovat

pujcka brno :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama