Tofu se vyrábí ze sóji, vzhledem se podobá tvrdému tvarohu. Je to surovina ze které lze připravit mnoho jídel - sladkých i slaných, lze jej zapékat, grilovat, dělat z něj majonézu. Obsahuje kvalitní bílkoviny (15-17 gramů ve 100 gramech) a málo tuku (2-8 gramů) vápník, železo, vitamin E. Je vhodné při redukčních dietách i pro sportovce, je velmi dobře stravitelné. Snadná příprava : např. nakrájet na plátky, opláchnout, naložit do sojové omáčky a trochy česneku a krátce osmažit dozlatova. Jako dezert - namačkat tofu s banánem, přidat skořici a rozinky, vychladit. Kvalitní tofu bez geneticky upravené sóji vyrábí firmy Veto a Sunfood www.tofu.cz a www.sunfood.cz
Sojové maso
Asi nejznámější alternativa k masu, je velmi levé, rychle se připravuje. Vyrábí se v několika typech. Obsahuje mnoho bílkovin (až 49 gramů na 100 gramů) a málo tuku (2 gramy). Při přípravě je důležité správně ochutit vodu ve které se bude vařit. Jednoduchý recept: Spaghetti bolognese - uvařit sojový granulát, špagety, v hrnci osmažit na oleji cibulku, přidat granulát a koření, pak zalít rajským protlakem. Více informací na www.soja.cz.
Seitan
Původní recept na seitan pochází z buddhistických klášterů Japonska, není to ovšem žádné složité tajemství, vyrábí se snadno z mouky. Je chutnou a zdravou alternativou k masu. Obsahuje bílkoviny (25 gramů) a velmi málo tuku (0,8-1 gram). Prodává se většinou již hotový se zeleninou, nebo nakládaný. Lze jej jednoduše připravit doma (recepty brzy zveřejníme).
Klaso
Výrobní název produktu firmy Nutrikomplex www.klaso.cz , jedná se o výrobek z obilí, má stejné množství bílkovin jako maso a obsahuje kvalitní tuky. Prodává se jako polotovar i v mnoha chutných úpravách.
Tempeh
Vyrábí se naložením sóji s kulturou rhizopus oryzae. Je velmi dobře stravitelný a obsahuje mnoho vitaminů a díky zmiňované kultuře i vitamin B12, nicméně o biologické aktivitě tohoto vitaminu se zatím vedou spory. Nejlépe chutná smažený se zeleninou a rýží.
Robi
Zkratka pro "rostlinnou bílkovinu", vyrábí jej z obilí, kukuřice, pšeničných klíčků firma Eurobi www.robi.cz podobný produkt je na trhu i pod názvem TOMI. Upravuje se kořením, nakládáním, peče se a smaží. Obsahuje málo tuku a 19 gramů bílkovin na 100 gramů.
Toto jsou tedy některé potraviny kterými lze nahradit maso, z nich se vyrábí další - vegetariánské párky, salámy, pomazánky, sekaná, karbanátky (dokonce i tlačenka a prejt :-) . Jak je vidět možností co jíst místo masa je hodně, naše strava se tím spíše zpestří než ochudí.
Tato řasa má, jak je mi známo, nejvyšší obsah velmi důležitého beta karotenu (provitamin A), jež můžeme považovat za nejvýznamnější zbraň proti radikálům. Jak říká Kuklinski, ničí právě beta karoten nepředstavitelné množství volných radikálů ve tlustém střevě.
Chlorella se rovněž pěstuje v čistých sladkovodních jezerech, pochází z Japonska a obsahuje 58% velmi hodnotné bílkoviny, mnohé vitaminy, částečně doplňující spirulinu, mj. beta karoten 33 mg, vitamin B6 1400 mcg, vitamin B12 130 mcg, vzácný a důležitý biotin 190 mcg, který zabraňuje lámání nehtů a vlasů. Má nejvyšší obsah chlorofylu - 2800 mg. Dodává i vzácné nukleinové kyseliny (RNS a DNS) k regeneraci buněk a velmi dobře doplňuje spirulinu a proto osobně obě řasy používám jako denní doplněk stravy.
Tablety z ječmenné a pšeničné slámy: obsahují 25% bílkovin se všemi esenciálními aminokyselinami. Mladá obilná stébla se sklidí, když dosáhla nejvyššího obsahu výživných látek, a šetrně se usuší. Obsahují víc balastu než otrub. Na příklad tablety z pšeničné slámy: beta karoten 41 mg, vitamin C 310 mg, B6 1280 mcg, B12 43 mcg a kyselina listová k tvorbě krve 1080 mcg, biotin 110 mcg a selen 100 mcg. Tablety z ječmenné slámy jsou s 6700 mg draslíku a 110 mg vápníku velmi zásadité a posilují kosti.
Mandle: (18,7% velmi hodnotné bílkoviny, 54% hodnotných tuků, mnoho vitaminu E - 25 mg, vitamin C - 800 -6500 mcg, fluor 90 mcg, biotin 0 - 20 mcg, kyselina listová 45 mcg, vitamin B komplex apod.) Celé, sladké mandle jsou lépe stravitelné, když je necháme přes noc ve vodě, ráno je krátce spaříme a odstraníme slupky. Při každém takovém naklíčení se rozvijí množství vitaminů, hlavně C. Kdo má potíže při trávení tuků, ten by měl začít dopoledne s minimálním množstvím, všechno dobře a dlouho kousat. Před spolknutím by měla být tato kaše co nejlépe rozmělněná a tekutá. Z naklíčených mandlí lze vyrobit chutný marcipán pro děti, které chtějí bezpodmínečné něco sladkého. Mandle roztlučeme v moždíři nebo pomeleme v mlýnku, přidáme řepkový nebo jetelový med, trochu skořice a růžovou vodu. Dostaneme posilující pokrm, bohatý na vitaminy (E a C), s nejlepší bílkovinou. Kdo nesnáší med, ten může sladit rýžovým sladem. Mandle i lískové ořechy mohou být napadeny plísní, zvlášť když jsou příliš staré nebo se jedná o zlomky. Nejlépe je vyzkoušet je pomocí kinesiologického testu paží. Ideální je použít k naklíčení oživenou vodu (86), což podstatně zvýší vitální sílu mandlí a díky jí zřejmě může i potlačit zárodky a plísně.
Sezamová semínka: (17,7% vysoce hodnotné bílkoviny, 50% hodnotného tuku). Měď 1600 mcg, důležitá při chronických zánětech. Slunečnicová semínka: (22,5% velmi hodnotné bílkoviny, 49% nejhodnotnějšího tuku). Železo 6300 mcg, měď 2800 mcg, zinek 5200 mcg, mangan 2400 mcg.
Mák: (20% velmi kvalitní bílkoviny, 42% nejlepšího tuku). Mák je vysoce zásaditý. Má mj. 10000 mcg zinku!, 9500 mcg železa, 1460 mg vápníku, 335 mg hořčíku, 160 mcg mědi, 6000 mcg manganu. Ideální jako posilující strava pro děti (makový koláč). Mák má vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho nejvyšší obsah vápníku. Důležité pro stavbu kostí! (I mák je častou kořistí plísní. Bezpodmínečně kupovat ve speciálních prodejnách Bio a vyzkoušet kinesiologickým testem).
Naklíčená pšenice: (pšeničné klíčky obsahují 29% bílkovin, 8% tuků, vitamin E 28 mg, vitamin Bj 2200 mcg, vitamin B2 800 mcg, zinek 12000 mcg, železo 8000 mcg, mangan 9000 mcg, měď 700 mcg (velmi bohaté na draslík). I zde potřebujeme ke klíčeni jakostní, v suchu skladované obilí.K tomu použít pokud možno oživenou vodu, zamezující, jak zdá, i vývoji plísní během klíčeni.
Obilniny a luštěniny:
cizrna: (20% bílkovin, 3,4% tuku, 7,2 mg železa, 180 mcg karotenu, vitamin Bi 480 mcg). Je to nejzásaditější potravina, jakou známe. Necháme 2 - 3 dny klíčit a pak vaříme do měkká. Můžeme z ní vyrobit i pikantně kořeněné pomazánky. Jak jsme slyšeli, kombinujeme luštěniny např. s obilninami (těstoviny ze špaldy, celozrnné pšenice, celozrnný chléb), abychom dostali plnohodnotnou bílkovinu. Naklíčení zvýší zužitkovatelnost bílkoviny a všeobecně činí luštěniny lépe stravitelnými.
čočka: 23,5% bílkoviny, 1,4% tuku
hrách: 23% bílkoviny, 1,4% tuku
Zelený hrách je naklíčený mnohem lépe stravitelný než nenaklíčený. Klíčky dosáhnou délky až 1 l/2cm. Uvařit do měkká. Napřed nechat hrách přes noc nabobtnat. Dále pak několikrát denně opláchnout, pokud možno oživenou vodou a přikrýt vlhkou utěrkou, dokud se neobjeví klíčky.
fazole: 21% bílkoviny, 1,6% tuku
sojové boby: 33,7% bílkoviny, 18,1% tuku, vitamin E 1500 mcg, karoten 380 mcg, železo 8590 mcg atd.
tofu: se vyrábí z vymačkaného mléka ze sojových bobů - ze sedlého sojového mléka. Je lehce stravitelné. Tofu si můžeme lehce vyrobit sami.
sojové maso: sojové párky apod. Vyrábí se z čisté sojové masy a je hůř stravitelné než tofu. Sušené sojové maso je na můj vkus už zase příliš "průmyslové" a je pravděpodobně i chemicky upravené. Návrh: mléko si můžeme vyrobit sami.
domácí sojové mléko: 11/2 šálku sojových bobů (pokud možno bio a čerstvé) dát změknout na deset hodin do studené vody. Vnitřek bobu smí mít jen jednu barvu. Nenechat stát déle, jinak začnou kvasit. 18-20 šálků studené vody ohřát ve velkém hrnci, pak dát do mixeru a na jemno rozmixovat s nabobtnalou sójou. Tuto masu dát zpět do hrnce a nechat asi sedm minut vařit. Stále míchat. Tak se zničí kyselina rytinová, jinak způsobující průjem. Přes sítko lít do vyvařených sklenic až po okraj. Zbylá sojová hmota se může použít na pečivo, pomazánku (náhražka uzenin) nebo jako krmivo pro slepice. Dostaneme asi 3 litry sojového mléka. Brzy spotřebovat, mít v ledničce.
špalda: bílkovina 13%, tuk 2%, velmi zdravá
pšenice: bílkovina 11,7%, tuk 2% (jen vysoce kvalitní, celozrnná)
žito: bílkovina 8,8%, tuk 1,7%
proso: bílkovina 10,3%, tuk 3,2%
rýže celozrnná: bílkovina 7,2%, tuk 2,2%
oves: bílkovina 12,5%, tuk 7%
pohanka: bílkovina 7,5%, tuk 1,6%
V naší rodině se jí maso. Když se snažím maso omezit, všichni mi doma říkají, že maso je zdravé a že má vitamíny a bílkoviny a že je v jídelníčku důležité. Obsahuje maso vůbec nějaké důležité látky, které se nenachází v potravinách bezmasých (soja...) jestli při vyřazení masa z jídelníčku ,dostane tělo vše co potřebuje a bude 100%zdravé.